torsdag 1. desember 2016

Luke 1 - Lag en krans til å ha på døra

Første luken i kalenderen - og dagens tips er å lage din egen julekrans til døren. Det er ikke vanskelig - men sett av litt tid slik at du får laget den akkurat slik som du vil ha den. For selv om det er greit å lage kransen selv - så er det jo de små detaljene som du pynter kransen med som gjør den helt spesiell og helt din egen.


En halmkrans som du kjøper på hagesenter eller i en blomsterbutikk er et godt utgangspunkt for kransen. Halmkrasen gjør at kransen blir stabil og gjør den enkel å jobbe med. Du kan også bruke ringer av isopor fra hobbybutikken eller kranser som du lager selv av hengebjørk eller kvister av kaprifol. Granbar kan du enten sanke inn selv i skogen (en god grunn til å ta en skogstur) eller du kan kjøpe det i hagesenteret. Her kjøper du også vikletråd til å feste mose, granbar og pynt med. Mange hagesentre har forskjellig pynt som du kan pynte kransen med, men mye kan du finne selv helt gratis i naturen. Jeg har funnet granbar, kongler, mose og kvister med bær i naturen som jeg bruker i denne julekransen.

Her er en kort oversikt over det du trenger til kransen:
Ring av halm, isopor eller lignende.
Granbar
Vikletråd
Forskjellig pynt som kongler, bær, kuler, fugler, nisser...
Avbiter
Snittekniv - eller en annen skarp kniv/liten beskjæringssaks

Så til fremgangsmåten.

Dekk halmkransen kransen med mose. Bruk vikletråden til å feste mosen til kransen - jobb deg rundt kransen mot venstre.



Klipp opp granbar i passende buketter/kvister og fest dem til kransen med vikletråd. Jobb deg rundt kransen fra mot venstre på samme måte som da du festet mosen. Husk at kvistene har en forside og en bakside - pass på at du legger den fineste siden opp. Når du fester kvistene legger du dem opp på hverandre slik at stedet hvor forrige kvist ble festet med vikletråd blir dekket av neste kvist. På slutten fester du siste kvisten under den første - slik at den første kvisten du festet til halmringen dekker over vikletråden som fester den siste kvisten.


Jeg har tidligere i høst klippet noen kvister med røde bær i hagen som jeg har oppbevart i fryseren.


Det er også fullt mulig å kjøpe kvister med røde bær i blomsterbutikken - eller å kjøpe noen kunstige kvister med røde bær. For å feste disse går jeg enda en runde mot venstre rundt kransen og fester kvistene med vikletråd. Pass på at du fester kvistene med bær under kvistene med granbar slik at ikke vikletråden legger seg på oversiden av kvistene på kransen. Nå ser kransen slik ut:


Så er det på tide å pynte kransen. Jeg har brukt dompapper og kongler.


For å feste konglene så fester du dem med tynn ståltråd. Jeg husker ikke hva disse heter - men du får kjøpt dem i blomsterbutikker. Fest dem i konglen og stikk deretter ståltråden inn i kransen.



Her henger årets julekrans på døren - og så er vi en dag nærmere jul...



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar