Jeg har tidligere brukt ferdiglaget butterdeig til rabarbrapai, men siden jeg ikke hadde det tilgjenglig måtte jeg lage selv. Noe jeg ikke har gjort før. En god fremgangsmåte fant jeg på bloggen Godt og Sunt, og det er denne oppskriften jeg bruker her. Trykk på linken - og du finner fremgangsmåten godt forklart.
Glutenfri butterdeig
500 gram mel - jeg brukte rød finax
2.5 dl vann
litt salt
200 - 400 gram smør (jeg brukte noe midt imellom)
Bland sammen mel, vann og salt til en fast deig. Trill deigen helt flat. Bruk ostehøvel og skjær tynne skiver av smøret. Legg dem midt på deigen og "pakk inn smøret". Legg først den ene siden av deigen over smøret, så den andre siden. Se bildene under:
Kjevle deigen flat igjen og gjenta samme prosess 5 ganger til (totalt 6 ganger). Da blir deigen flakete og porøs - og veldig klissete... Det er sikkert lurt å legge den litt i kjøleskapet mellom hver gang du kjevler. Jeg gjorde ikke det, og fikk til slutt en veldig klissete deigklump. Denne skal legges i kjøleskapet i flere timer - helst over natten.
Dette er en stor porsjon - og jeg brukte bare halvparten til paien. Resten av deigen kan du fint fryse.
Etter at deigen er ferdig avkjølt trykker du den ut i en paiform. Paiskallet kan forstekes litt før fyllet legges i - men det går like fint uten.
Rabarbrapai
700 gram rabarbra
1 ss potetmel
3 dl sukker
ferdiglaget vaniljekrem (boks med 3 dl)
Vask og rens stilkene med rabarbra og del dem opp i biter på cirka 2 cm. Ha bitene i en bolle og bland inn potetmel og sukker. Dette hindrer at de safter altfor mye. Ha vaniljekremen i paiskallet og legg rabarbrabitene på kremen.
Paien stekes i 30-40 minutter på 200 grader. Her er den klar til å settes i ovnen:
Avkjøl litt før servering - da "setter" paien seg - og den smaker kjempegodt sammen med vaniljeis.
Hvis du foretrekker vanlig paideig smaker det selvfølgelig like godt sammen med rabarbra - og det finnes noen gode mikser i den glutenfrie hyllen på butikken. Eller så kan du jo lage den selv.
Paien er ferdig og klar til å nytes: