mandag 24. oktober 2016

To måneder igjen til jul...

I dag er det 24. oktober - og det er 2 måneder igjen til jul. Er det litt tidlig å tenke på jul nå? Ikke nødvendigvis hvis du er som meg og liker å bruke naturmaterialer i juledekorasjoner og som julepynt. Jeg har allerede samlet inn kongler i mange størrelser og fasonger - og både hvit og grønn mose. Bøkehamser skal jeg også finne. De er fine i dekorasjoner - og kan brukes som hatter på selvlagde smånisser.


Når du først er ute og sanker naturmaterialer, kan det være greit å plukke med seg noen kvister samtidig. Se på bildene under. Her er det fine ideer for de som liker å bruke kvister og grener til julepynt. Trykk på bildene for å komme til siden bildet er hentet fra:

Bilderesultat for branch christmas
Hentet fra minimalisti


Bildet er hentet fra Vivis fotoblogg


Der Advent schleicht sich ein...
Hentet fra Solebich - Tysk side

Bilderesultat for juleideer
Bildet er hentet fra Snekkerboden

onsdag 19. oktober 2016

Syltet gresskar

Måneden er oktober - og det er ikke lenge til Halloween. I de fleste butikker ligger det fristende oransje gresskar i grønnsaksdisken - og mange kjøper disse for å lage lykter til Halloween. Jeg hadde derimot helt andre planer for gresskaret som jeg hadde kjøpt på gårdsbutikken i nabolaget.


Syltet gresskar har jeg smakt flere ganger på lunchbord og som pickles til forskjellige typer mat - men jeg har aldri prøvd å lage det selv. Det smaker veldig godt - og det er noe med den søte eddiklaken som jeg er veldig glad i.  I år fikk jeg derfor lyst til å lage syltet gresskar selv - og her er den fremgangsmåten som jeg har brukt.



Syltet gresskar

1 kg gresskar
4 dl eddik
750 gram sukker
40 gram fersk ingefær



Del opp gresskaret, skjær bort kjerner og frø og skjær fruktkjøttet i terninger. Fjern skallet på ingefæren og skjær den i strimler.

Kok opp eddik, sukker og ingefær. Tilsett gresskarterningene og la de koke seg møre. Det tar cirka 10-15 minutter. Test med en gaffel. Fyll gresskarterningene på glass som er sterilisert på forhånd. Dette gjør du enkelt ved å rengjøre glassene godt og la dem koke i en gryte med vann et par minutter.

Kok laken videre i cirka 15 minutter til den er tyktflytende. Hell laken over gresskarterningene og sett på lokk.

Etter noen dager heller du fra laken og koker den opp på nytt. Hell laken tilbake over gresskarterningene og sett på lokket. Glassene oppbevares kaldt.

Du trenger ikke koke opp laken to ganger for å få et godt resultat, men det øker holdbarheten på produktet.

Her er dagens resultat - og her har jeg mer enn nok syltetede gresskar for det neste året:


søndag 16. oktober 2016

Høstrydding i hagen og sanking av frø

Nå blir det blir kaldere ute og vinteren nærmer seg - selv om det heldigvis ikke har vært kuldegrader eller frost hos oss ennå. Denne helgen ryddet jeg derfor hagen helt ferdig for vinteren og erklærte sesongslutt. Alle potter ble tømt - og de plantene som skal overvintres er flyttet inn i kjelleren.


Kaldkomposten min ble veldig full etter at alle potter og trillebårlass ble tømt. Jeg har ingen avansert kompost - jeg har bare stablet noen pallekarmer på hverandre og putter i det meste jeg har av hageavfall. Så står det og godgjør seg til det danner seg fin jord. Siden dette er en kaldkompost tar det selvfølgelig tid - men jorden som jeg får er flott til å bruke i hagen. Og så føles det godt å ta vare på hageavfallet og å kunne bruke det - ikke bare kjøre det bort.


Samtidig som jeg har ryddet i hagen har jeg passet på å sanke frø slik at jeg kan så de samme sommerblomstene neste år. Frø er dyrt i innkjøp - og det er derfor genialt å kunne sanke selv i hagen helt gratis. Her har jeg sanket massevis av frø fra Blåkorg som jeg har i hagen:


For de som ikke har prøvd denne sommerblomsten - så er den å anbefale. Den er lettstelt, villig og tåler godt både sol, halvskygge og litt tørke. Og jeg liker godt både blåfargen og de små bustehodene.

Frøene som jeg sanker samler jeg i kaffefilter og teiper igjen og merker godt med type frø. Kaffefilter trekker ut eventuell fuktighet og gjør at frøene tørker og holder seg godt.


Ikke alle blomstene i hagen har blomstret ennå, og denne ormeklasedruen står i full knopp. Jeg krysser derfor fingerene for at den rekker å blomstre før frosten kommer.






lørdag 15. oktober 2016

Nye muligheter på symaskinen med quilting og applikasjoner

For noen år siden meldte jeg meg på et sykurs for å lære meg å sy. Det var noe jeg hadde tenkt på i mange år - og endelig så fikk jeg gjort noe med det. Etter dette første kurset har det blitt flere kurs - og jeg har prøvd mange forskjellige teknikker og har gradvis blitt bedre til å sy. For det meste har jeg sydd klær, men jeg har også prøvd meg på handlenett, små vesker og litt interiør.

Men quilting har jeg aldri prøvd - før forrige helg. Og for å være helt ærlig så stod vel heller ikke qulting øverst på listen min over ting jeg hadde lyst til å lære. Helt til jeg fikk prøve denne teknikken, og oppdaget at det å qulite og applikere faktisk er kjempegøy! Her er noen nisser jeg har applikert på symaskinen:


Og disse nissene er en del av det som skal bli en fin løper til jul - men som jeg ikke er helt ferdig med ennå:

Her er halve nisseduken - lik på den andre halvdelen

Jeg er så heldig at jeg har en superflink venninne som lærte meg masse om quliting forrige helg da vi benket oss ned rundt spisebordet mitt med en stabel med stoff, vatt og symaskiner. Her er bilder av mine første quilteprosjekter:

Vinpose med termovatt
Liten oppbevaringspose - mangler bare en knapp

Toalettmappe


søndag 9. oktober 2016

Kantebåndsapparat

Nytt syutstyr er bare kjempegøy å prøve - og noe av det viser seg også å være et "må ha". Slik var mitt møte med kantebåndsapparatet. Jeg hadde selvfølgelig lest om det før - og sett bilder av de flotte resultatetene. Så da jeg var på symessen i Gøteborg måtte jeg innom en stand for å prøve et kanbåndsapparat... og siden det bare kostet litt over 300  kroner måtte jeg selvfølgelig ha det med meg hjem. Denne helgen har jeg prøvd det - og sydd klær som jeg har kantet med kantebåndsapparatet.



Kantebåndet kjøper jeg fra Ericas syskrin i Sverige. Siden hun allerede har gode priser og trekker fra momsen så blir prisene på ferdige kantebånd veldig bra synes jeg. Bare husk på at pris og frakt må komme under 350 kroner totalt for å slippe å bruke ekstra penger i tollen... Trykk her for å komme til Ericas syskrin.

Her er to av kantebåndene som jeg har fått sendt hjem i posten fra Ericas syskrin:


To nye kjoler ble ferdige denne helgen - og jeg synes at kantingen blir så fin på jersey med kantebånd. Raskt går det også - så lenge jeg er påpasselig med å tre riktig og å sørge for at båndet blir matet ordentlig inn i kanteåndsapparatet. For en feil som jeg har gjort et par ganger allerede er at båndet "henger seg opp" - og da er det frem med sprettekniven.


For dere som har lyst til å prøve kantebåndsapparat - og er helt nybegynnere som meg - så finnes det gode tutorials på nett. Her er link til en som jeg har brukt på bloggen til serinesyr. Ericas syskrin, som selger både kanteåndsapprat og ferdig kuttet kantebånd, har også gode forklaringer på nettsiden på hvordan denne herligheten skal brukes. Her ser dere litt av helgens resultat:






søndag 2. oktober 2016

Saltbakte mandler

Litt ekstra helgekos smaker like godt på en søndag som på lørdager - egenlig hele uken faktisk. Her kommer en oppskrift på kjempegode saltbakte mandler - som er snadder som sofakos på høstkveldene. Mandlene passer like godt sammen med et glass rødvin som sammen med te-koppen. Og litt sunnere enn mye av snacksen du finner i butikken er det jo faktisk - med få ingredienser og massevis av sunne mandler.


Saltbakte mandler

200 gram mandler (med skall)
3 1/2 spiseskje grovt salt
2 dl vann

Kok opp vannet med saltet til det er helt oppsløst. Ha i mandlene og la det koke opp igjen. Ta gryten av varmen og la den stå med lokket på i 15 minutter. Sil deretter av vannet og hell mandlene på en bakeplate med bakepapir. Stekes i ovnen på 150 grader i cirka 25 minutter. Se etter om mandlene er tørre. De vil også tørke litt mer i romtemperatur etter de er tatt ut av ovnen (hvis du klarer å vente med å spise dem da...)

Mandlene koker opp
Klar til å settes i ovenen

Nå er det bare å helle mandlene i en skål, krype opp i sofakroken og nyte de stadig mørkere høstkveldene. Her er skålen min med saltbakte mandler - mens det ennå var mange mandler igjen: