søndag 28. februar 2016

Glutenfri kake med mandelbunn og sjokolademousse

I dag har jeg bakt en veldig god og glutenfri kake. De beste glutenfrie kakene er ofte de som er natulige glutenfrie - og det gjelder også for denne kaken. Men sett av litt god tid. Kaken skal nemlig avkjøles en god stund i kjøleskapet før den er ferdig.

Ferdig kake

Her kommer oppskrift og fremgangsmåte:

Bunn:
200 gram mandler
200 gram melis
4 eggehviter

mmmmandler....

Sett ovnen på 175 grader.

Mal mandlene og bland dem med melisen. Stivpisk eggehvitene (husk å spare eggeplommene til sjokoladekremen) og vend dem forsiktig inn i mandle- og eggeblandingen. Hell blandingen i en form som er 24 cm. Jeg pleier å kle formen med bakepapir slik at kaken ikke henger igjen i formen. Stek kaken på nederste rille i ovnen på 175 grader i 30 min. Ta ut kaken og avkjøl den.

Her er bunnen klar til å stekes

Sjokoladekremen:
2 ss kaffe
0,5 dl melk
200 gram kokesjokolade (mørk sjokolade)
200 gram smør
200 gram melis
4 eggeplommer

Ha kaffe, melk og kokesjokolade i biter i en bolle og smelt den over vannbad. Rør blandingen sammen. Rør mykt smør og melis hvitt og luftig. Rør inn eggeplommene, en av gangen. Rør tilslutt inn den avkjølte sjokoladeblandingen.

Hell sjokoladekremen over den avkjølte mandelbunnen som fortsatt står i springformen. Mandelbunnen kan også tas ut av springformen og settes på et kakefat først. Da setter du ringen fra springformen rundt bunnen før du heller på sjokoladekremen. Glatt kremen pent utover. Sett kaken i kjøleskapet i minst 4 timer før servering.

Sjokoladekremen er lagt på den avkjølte bunnen

Skjær forsiktig rundt kanten på ringen med en skarp kniv før du fjerner den. Pynt kaken. Jeg har brukt mandelskriver, men det er også godt med friske bær. Ekstra godt blir det hvis du lager en jordbærsaus og serverer ved siden av.

Kaken er ferdig og klar til å pyntes - og nytes!

Kaken er veldig mektig og passer perfekt til en kaffekopp! Absolutt søndagskos!

#glutenfrikake #glutenfritt

fredag 26. februar 2016

Nye ideer for de brukte lyspærene dine

Jeg elsker Pinterest - og alle ideer jeg kan finne der. Noen ganger søker jeg på ord for å se hva som dukker opp av kreative ideer. Gjerne litt usannsynlige ord for å se hva som faktisk finnes. Denne gangen søkte jeg på lyspære. Jeg var nemlig ganske sikker på at jeg hadde sett noen kreative ideer om hvordan bruke lyspærer - og jeg fant faktisk veldig mange. Her er noen av dem til inspirasjon. Trykk på bildeteksten under bildet for å komme til nettsiden.

recycled light bulbs:
Hentet fra iheartnaptime.net
How to Make a Light Bulb Oil Lamp by Magnelectrostatic via instructables: there are a number of versions of this DIY http://tinyurl.com/3we75n  http://tinyurl.com/438st52 #Lightbulb_Oil_Lamp #instructables #Magnelectrostatic:
Hentet fra instructables.com
Snowman Ornament Tutorial
Hentet fra glafkisdolcevita.com
Make the Coolest Vase Ever
Via readymade.com

Hentet fra toddlindsey.com

diy lightbulb terrariums diy:
Usikker på hvor disse bildene kommer fra opprinnelig


Den ene ideen var nok litt mer jul - men altfor søt til å utelate!

Håper du lar deg inspirere til å finne på noe kreativt med de gamle lyspærene dine!

tirsdag 23. februar 2016

Drømmer om sommer

Dagene blir lengre og det er snart mars. Selv om det er vinterferie og kuldegrader ute, drømmer jeg om vår, sommer og hage. Jeg legger planer og blar i hagebøker. De første frøene er sådd, og lysrørene er slått på i planterommet i kjelleren.

I dag deler jeg derfor noen bilder fra forrige sommer i hagen min.

Rosa kattemynte
Fra et fjellparti i hagen.

Roser står stadig høyere på ønskelisten min.
Det finnes så mange fantastiske roser - og så altfor liten plass i blomsterbedene mine...

Astrid Lindgren rose

En nydelig rose jeg ikke husker navnet på


Vann i hagen er hyggelig - og en liten andedam ble det plass til i sommer...

Andedammen min

Daglilje






Mens jeg drømmer videre om sommeren, håper jeg på en varm og tidig vår slik at jeg kan komme i gang med hageaktiviteter. Så koser meg videre med bilder, hagebøker og hageplaner mens jeg venter.

#hage #hageliv






søndag 21. februar 2016

Sykurshelg

Denne helgen har jeg vært på sykurs sammen med 4 andre hyggelige damer/jenter på husfliden i Sandefjord. Det er deilig å kunne fokusere på sying en hel helg og samtidig lære noe nytt. Tema på kurset var foring. Alle sydde jakke - som vi så lærte å fore.

Men småproblemer oppstår jo alltid... I dag gikk symaskinen min i stykker. Plutselig fikk jeg ikke skiftet sømtype og hjulet på siden av maskinen virket ikke. Heldigvis har husfliden symaskiner som kan lånes - slik at jeg kunne sy ferdig jakken min.


På min plass stod det derfor to symaskiner. Det blir litt kjedelig fremover uten symaskin, så jeg satser på at det ikke tar så lang tid før jeg får den fikset.

Men jakken ble jeg ferdig med - og den ble også ferdig foret. Dette er en jakke som jeg gleder meg til å bruke utover våren.



Dette bildet tok jeg av jakken på Husfliden - og det var jammen bra. For gjett hva som ligger igjen på Husfliden? Jakken! Jeg - mitt surrehode - klarte selvfølgelig å glemme igjen den nye jakken min. Satser på å få hentet den en av de første dagene...  

onsdag 17. februar 2016

Strikkepinneetui

Jeg har lenge irritert meg over at mine strikkepinner ligger i et eneste rot i en plastmappe. Det er vanskelig å finne ut av de forskjellige størrelsene, og ikke minst om jeg har og har nok av et bestemt pinnenummer. En bedre organisering har av pinnene har blitt nødvendig, og jeg fant ut at et strikkepinneetui som samler strikkepinnene etter størrelse vil være en god løsning. Fremgangsmåte på dette strikkepinneetuiet fant jeg på pickles.no, og dere finner fremgangsmåten på denne linken.



Det er ikke så mye stoff som går med - så dette er et ypperlig prosjekt for å bruke opp stoffrester.
Jeg klippet til de ulike delene som er beskrevet på pickles.no


Jeg har kjøpt tynne fleecepledd på Jysk til 16 kroner som jeg bruker til tynn platevatt på slike prosjekter. Mye billigere enn å kjøpe platevatt i stoff- eller hobbybutikker - og det gjør akkurat samme nytten.



Ferdig sydd og i full gang med å legge strikkepinnene på plass. Veldig så mange pinner jeg har i størrelse nummer 3 - tydeligvis har jeg hatt problemer med å finne de riktige pinnene noen ganger før...


Godt fornøyd med resultatet og nyvunnet oversikt over antall og størrelse på strikkepinnene.

Ha en fortsatt fin onsdag!

#symønster #søm #strikkepinneetui




mandag 15. februar 2016

Glutenfrie rundstykker med havregryn og cottage cheese

I dag deler jeg en enkel oppskrift på glutenfrie rundstykker - som både er sunne, gode og raske å lage.
Denne oppskriften er et kinderegg for oss som er på jakt etter glutenfrie oppskrifter som fungerer i hverdagen.



Her kommer oppskrift og fremgangsmåte. Deigen holder til cirka 12 rundstykker.

1 stor boks cottage cheese
4 egg
400 gram havregryn
2-3 ts bakepulver
1 liten ts salt


Ha cottage cheese og egg i en bolle og kjør blandingen jevn med stavmikser - til den er uten klumper. Tilsett deretter resten av ingrediensene og bruk stavmikseren til du har ønsket konsistens. Deigen skal være klissete. Bruk to spiseskjeer og til å forme rundstykker på en stekeplate med bakepapir. Jevn gjerne også litt med hendene. Stek på 200 grader i 20 min.



Ferske rundstykker som fortsatt er litt varme smaker himmelsk med brunost og en kopp te!

#glutenfritt #glutenfrierundstykker
http://bloggurat.net/minblogg/registrere/7f332950551f2381272f54a1f1f1dfcb6119ab83

lørdag 13. februar 2016

Nå er de første frøene er sådd

I dag har jeg sådd de første frøene, og årets hagesesong har startet for meg. Siden jeg er heldig og har et rom i kjelleren med ekstra lys, så har jeg mulighet til å starte litt tidlig med noen av frøene. Det er en god følelse å finne frem såutstyr, frø og få litt jord på hendene igjen.


Jeg startet med 3 typer tomater, basilikum, persille, physalis og kiwano. Kiwano har jeg aldri prøvd før - og det er spennende. Det er bare noen få frø av hver tomatsort jeg sår nå, resten av frøene sår jeg i mars. Men jeg vil ha modne tomater midt i juli, og da synes jeg det er greit å få noen av frøene i jorden nå. Resten av frøene venter jeg med siden tomatplanter etterhvert tar stor plass. Basilikum og persille sår jeg også i to omganger.


Alle pottene plasseres i minidrivhus til de spirer for å holde på varme og fuktighet. I år har jeg investert i noen nye minidrivhus. De jeg hadde liggende fra i fjor var veldig godt brukt og hadde nok sett sine beste dager...


Endelig - nå er våren i gang for min del, og jeg gleder meg til tiden kommer for å starte opp i hagen.

Ha en fortsatt fin helg!

081C132C-181B-47AF-84D8FA2977A6B356-218C38C8-6023-44F0-8C247BB2AD9CF270

onsdag 10. februar 2016

Nye strikkeprosjekter

Når jeg har strikket ferdig en genser setter jeg gjerne i gang med et nytt prosjekt - eller to. Siden jeg nærmer meg slutten på strikkejakken til 14 åringen, fikk lyst til å strikke noe til meg selv. På strikkenett var det tilbud på Brushed Alpakka Silk - derfor fikk jeg lyst til å prøve dette garnet. Jeg fant to oppskrifter på nettsidene til Drops Design og bestilte masse garn.

Slik pakker er morsomme å få i posten:


Denne gangen styrte jeg unna sort/brunt/grått variantene og valgte noen friske vårfarger. Garnet er mykt og lett og passer nok godt til de vår/sommerplaggene jeg har tenkt å lage.

Her er plaggene har jeg tenkt å strikke. Jakken skal jeg strikke i lyngfargen og genseren skal jeg strikke i den lyse gråblå fargen. Trykk på bildet for å komme direkte til gratis oppskrift.

Free Pattern
Bildet er lånt fra Garnstudio
Free Pattern
Bildet er lånt fra Garnstudio

Jeg gleder meg til å komme i gang med de nye prosjektene - og jeg kjenner at de fine vårfargene og det myke garnet får meg i godt humør.


lørdag 6. februar 2016

Spiralsokker

Her er en strikkeoppskrift til alle som har lyst til å strikke sokker, men synes det er vanskelig å strikke hel. Eller til de som har lyst til å strikke ullsokker som er litt annerledes. Det geniale med sokkene er at hælen aldri vil vri seg og komme på feil side av foten. - og de er veldig greie å strikke.



Her kommer strikkeoppskriften. Til et par trenger du cirka 150 gram garn - litt avhengig av hvor lange du vil ha sokkene. Jeg har brukt et mykt alpakkagarn - og det gjør at sokkene er myke og gode å ha på seg. Velg et garn som passer til strømpepinner nummer 3.

Forkortelser i oppskriften: m = masker, r =rett, vr = vrangt, omg = omgang, p = pinne.
Størrelse: Liten/middels (Middels/Stor)

Legg opp 54 (60) masker jevnt fordelt på 4 pinner. Hele sokken strikkes i vrangbordstrikk med 3r og 3vr - unntatt tåen. Det som lager spiralformen er at du forskyver mønsteret 1m hver 4. omg.

Oppskrift: Strikk 3 omganger rundt i vrangbord 3r, 3vr. På 4. omg strikker du 1 vr, deretter 3r, 3vr. ut omgangen. Strikk 3 omganger til med denne inndelingen. På den 8. omg starter du med 2 vr, så 3r, 3 vr, ut omgangen, strikk 3 omganger til med denne inndelingen. På 12. omg starter du med 3vr, så 3r, 3 vr, ut omgangen. Fortsett med å forskyve mønsteret slik med 1m hver 4. omg helt frem til tåfelling. Fortsett med spiralstrikken til sokken har fått den lengden du ønsker. Mine sokker er 40 cm frem til tåfellingen starter. Husk at lengden på foten er med på å avgjøre hvor langt du skal strikke.

Tåfelling: Første pinne *1r, strikk 2. og 3. m r sammen, strikk til det gjenstår 3 m på p og strikk 2 vridd r sammen, 1 r*. Gjenta fra *til* på de andre 3 p = felt 8 m. Gjenta fellingen hver 3 omg x 2 og deretter hver 2. omg til det er 22 (20) m på p. Strikk så 2 og 2 m r sammen, klipp av trådene og trekk den gjennom de resterende m og fest godt. Strikk en sokk til på samme måte.


Her er begge sokkene strikket ferdig. Lengden på sokkene kan selvfølgelig varieres i forhold til hvor lange du vil ha dem, og de er veldig elastiske.


Så kan du slenge beina på bordet og nyte resten av kvelden! Fortsatt god helg!

tirsdag 2. februar 2016

Sy gryteklutene selv.

I dag vil jeg dele en veldig enkel fremgangsmåte for å sy grytekluter. Det fine med å sy dem selv er at du kan få akkurat det mønsteret du ønsker på gryteklutene, og dermed kan de passe godt inn akkurat på ditt kjøkken. Kanskje en fargeklatt eller et morsomt mønster som skiller seg ut? Det er samtidig en fin måte å bruke opp restestoff - og det er akkurat det jeg har gjort.



Det første du må gjøre er å klippe til 2 stoffbiter som er cirka 2 cm større ( i begge retninger) enn det du ønsker at gryteklutene skal være (1 cm sømrom). Jeg klippet mine til 22 x 22 cm. Det vil si at den ferdige grytekluten blir 20 x 20. Så klippet jeg tykk platevatt i samme størrelse til fyll. Siden jeg først var i gang klippet jeg nok til 6 grytekluter.

Legg vatten på bordet. Deretter legger du den ene stoffbiten med vrangen mot vatten og retten opp. Så legger du den andre stoffbiten med retten ned. Det vil si at stoffbitene ligger med rettsidene mot hverandre. Så syr du alle 3 lagene sammen med 1 cm sømrom. Spar en åpning på 4-5 cm midt på den ene siden.

Slik ligger lagene med stoff når du syr.

Når du har sydd rundt grytekluten hele klipper du over alle hjørnene inntil sømmen slik:



Så vrenger du stoffet gjennom åpningen på den ene siden. Press ut hjørnene med en saks e.l. slik at de presses helt ut. Vær forsiktig så du ikke ødelegger sømmen. Press grytekluten  med strykejernet etterpå slik at sømmene presses godt.

Klipp en bit av et bånd som du ønsker å bruke til hempe. Klipp den litt lengre enn det du ønsker den skal være siden hempen skal legges inn i sømrommet på grytekluten slik:



Så syr du rundt hele grytekluten med 0,5 cm sømrom. Med denne sømmen fester du også hempen som grytekluten kan henges opp i. Så er grytekluten ferdig.


- og mitt kjøkken har fått 3 par nye grytekluter.