søndag 29. mai 2016

Glutenfri Eplekake

Hva passer vel bedre på en regnfull søndag enn å fylle huset med lukten av noe nybakt? Og med epler på kjøkkenbenken som trengte å bli brukt - så ga det egentlig seg selv hva som skulle bli søndagens bakst. Eplekake.  


Dette er oppskrift på en klassisk eplekake som de fleste liker - og jeg synes denne oppskriften gir en veldig god og saftig kake. En kake som er helt perfekt nettopp på en regnfull søndag. Her er oppskriften:

Eplekake

 

3 dl fin glutenblanding - jeg brukte Semper Mix
1 ts fiber husk
2 dl sukker
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
150 gram smør
2 egg
1 dl melk

2-3 epler
sukker og kanel

Skjær eplene i båter. Ha dem i en pose sammen med sukker og kanel og bland sammen. Rist på posen slik at alt blandes godt:



Bland alle de tørre ingrediensene og tilsett smør i terninger. Bland alt godt sammen. Det enkleste er å bruke foodprocessor. Når alt er godt blandet tilsettes eggene. Bland alt til en jevn røre og tilsett melken mot slutten, og bland den godt sammen med røren.

Smør en rund form på 22-24 cm med smør og mel den. Ha røren i formen og stikk eplebåtene i røren. Stek kaken nederst i ovnen på 175 grader i 45-50 minutter.

Kaken er klar til å stekes

La kaken avkjøles i formen før den tas forsiktig ut. Server gjerne kaken med is eller krem.

Ha en fortsatt fin og regnfull søndag! I morgen kommer solen tibake og det blir litt mer sommer igjen.

lørdag 28. mai 2016

Endelig har jeg ny kjøkkenhage

Endelig - nå er den nye kjøkkenhagen min på plass og jeg har sådd de første frøene! Hele dagen har gått med på å planere, plassere pallekarmer og spa jord. Og til slutt kom det morsomme - å så frøene.


Jeg har tidligere hatt pallekarmkjøkkenhagen min bak huset - men her er det litt lite sol til å kunne få et godt resultat. Grønnsaker liker som kjent masse sol, og derfor har jeg flyttet alt foran huset som bader i sol det meste av dagen. Kjøkkenhagen min består av pallekarmer - ikke så mange - men mange nok til å gi meg et godt utvalg av sommerens grønnsaker fra egen hage. For det er jo disse grønnsakene som smaker aller best!

Det er enorme mengder jord som går med når pallekarmene skal fylles - og vi måtte på hagesenteret en gang ekstra for å hente mer jord. Det er godt at vi bor i nærheten - og at det ikke er lange svippen. Selv om det kan være en utfording andre ganger når jeg bare "trenger" noe på hagesenteret...

Nå er kassene breddfulle av ny, ferdiggjødslet jord fra hagesenteret. Jeg har lagt duk i bunnen av pallekarmene for å unngå at det kommer ugress nedenifra.


Langs siden av huset har jeg også plassert pallekarmer. Her er det sol fra midten av dagen og nesten helt til den går ned på kvelden. Det er også veldig lunt inntil denne veggen.


 Så var det frøvalget. Her har jeg full gjennomgang av frøene på trappa:


Valget falt på 2 typer plukksalat, 2 typer reddik, sukkererter, brekkbønner, salatløk, persillerot, dill, sennep, ruccola, pastinakk og rødbeter. Alt klart til å så frøene i den nye kjøkkenhagen. Jeg lager rette rader i pallekarmene, og trykker jorden litt hard og vanner i radene før jeg sår frøene.


Ferdig sådd og radene er merket. Siden hukommelse er oppskrytt er god merking av radene en nødvendighet.


Pallekarmene som er plassert langs husveggen skal fylles også. Her har jeg plassert gressløk, pipløk og etterhvert kommer det squash.I den midterste pallekarmen har jeg spiselige blomster: agurkurt, kryddertagetes, ringblomst og en selvsådd liten stemorfiol. Persille har også fått plass her. Den øverste pallekarmen har jeg ennå ikke bestemt meg for.



En liten overraskelse ventet på meg i drivhuset da jeg startet med kveldsvanningen. Den første agruken var klar for å høstes. Nå er sesongen i gang. Det er sommer!


Jeg er strålende fornøyd med at den nye kjøkkenhagen min er ferdig - og nå gleder jeg meg til det begynner å spire i pallekarmene. Flere bilder og flere erfaringer fra kjøkkenhagen vil komme på bloggen utover sommeren.

lørdag 21. mai 2016

Lag tennbriketter av konglene


Selv om kalenderen ikke viser at det er tid for å fyre i ovnen, så her det frysent her hos oss i dag. Regn tåke og kaldt trekk ute gjør at det også blir kaldt inne. Så nå i kveld har vi fyr i ovnen og ullteppe over beina - selv om kalenderen faktisk viser slutten av mai.


For noen uker siden laget jeg tennbriketter sammen med en venninne. Kongler hadde jeg igjen fra i høst (brukte ikke så mange i juledekorasjonene som jeg hadde tenkt) - og nå var de tørre og fine til vårt bruk. Les videre for fremgangsmåten:

Her er konglene og vekene klare

Vi hadde kjøpt inn stearin og veker. Stearinen smeltet vi i vannbad (i en kakeboks) slik at den ikke skulle bli overopphetet:

Her er stearinen smeltet.

Rester av stearinlys går også fint å putte oppi - og vips så var stearinen rød:


Vekene festet vi i konglene - og så ble konglene dyppet i stearinen. Vi dyppet konglene et par ganger og lot dem tørke litt mellom hvert dypp. Da fikk konglene et godt stearindekke.

Tennbriketter under produksjon

Her er de ferdige konglene samlet i en krukke. De er testet til opptenning - og fungerer veldig bra!



Til høsten blir det masseinnsamling av kongler slik at vi kan lage tennbriketter til neste vinter i forskjellige farger og former - og noen blir nok til julegaver også...

I dag passet det veldig godt å ha en krukke med kongler ved siden av ovnen... Og mannen er også fornøyd med å ha opptenningsbriketter som faktisk virker godt!

tirsdag 17. mai 2016

Granskuddsirup

Nå spirer granskuddene på grantrærene. Disse små grønne skuddene kan du plukke og faktisk lage masse godt av. Ut på skogstur - det er nemlig akkurat nå og et par uker fremover som granskuddene kan plukkes. Granskuddene må plukkes mens de er små, lysegrønne og delikate - før de begynner å sprike. Se på bildene under hvordan granskuddene ser ut nå:

Her er de små skuddene
Hele treet er fullt...

I år hadde jeg planer om å prøve noe nytt - granskuddsirup. Dette har jeg aldri laget før. Men så har jeg jo har heller aldri laget noe - eller tenkt på å lage noe - av disse granskuddene før. En gang må jo være den første, så i år var planen å lage granskuddsirup. Jeg plukket med meg endel granskudd, og hadde cirka 20 dl granskudd da jeg målte det opp hjemme på kjøkkenet.


Alle granskuddene samlet i en bolle

Jeg renset og vasket granskuddene godt før jeg hadde dem i gryta. Jeg fyllte på nok vann til å dekke granskuddene (tror det ble cirka 2 liter vann). Ikke bruk mer vann enn nødvendig. Så lot jeg granskuddene koke under lokk i 30 minutter.


Her koker granskuddene.

Deretter silte jeg av granskuddene. Jeg helte først gjennom en sil og deretter gjennom et klede for å forsikre meg om at det ikke var noen nåler igjen i granskuddsaften. Så kokte jeg væsken opp igjen sammen med sukker: 3 deler væske og 2 deler sukker (dersom det er 15 dl væske så bruker du 10 dl sukker). La dettte koke på middels varme til det begynner å tykne. Det tar tid... Sirupen endrer farge til rødt mens den koker. Jo lengre blandingen koker - jo dypere blir rødfargen. Jeg lot blandingen koke i litt over 2 timer - men det er mulig at det var litt lenge. Fargen ble veldig dyp - men sirupkonsisen ble fin. Neste gang skal jeg prøve å koke det litt kortere for å se om jeg kan beholde mer av den flotte rødfargen.


Det ble endel glass - selv om disse glassene fasktisk er veldig små.

Sirupen er veldig holdbar, og jeg passet på at glassene jeg brukte var rene og kokt for å øke holdbarheten på den ferdige sirupen.

Granskuddsirup er et morsomt "mat fra naturen" prosjekt - og det er veldig enkelt å få til. Bare sett av nok tid - det tar nemlig tid før sirupen er klar. Granskuddsirup har mange bruksområder, og kan brukes til is, ost, til vilt eller spekemat, til baking - og sikkert masse mer. I dag glasserte jeg løk i stekepannen med litt ganskuddsirup - kjempegodt!

lørdag 7. mai 2016

Den store flyttedagen

Endelig var den store flyttedagen her - og alle plantene skulle flyttes fra planterommet i kjelleren og ut i drivhuset. Og det var jammen på tide. Plantene i planterommet begynte å bli store - og noen av dem strakk seg faktisk forbi vekstlyset. Bildene under er fra før jeg startet flyttingen av plantene:

Det begynner å bli ganske så trangt på benkene
Her har tomatplantene vokst seg forbi vekstlyset.
I år har jeg kjøpt en ny hylle til drivhuset - og årets første drivhusprosjekt var derfor å skru sammen hyllen:


Så flyttet alle plantene ut. Jeg priklet planter som fortsatt sto i samme potte, og de fleste plantene fikk større plass i nye potter. Det var en herlig dag ute med masse sol, og over 20 grader i skyggen. Plantene fikk nok litt sjokk da de kom inn i det vaaaarme drivhuset (det var såvidt jeg orket å være der inne selv) - og mange ble litt slappere i bladene. Men med ny jord og godt med vann ser de nok bedre ut om noen dager. Jeg dekket den ene siden av drivhuset med fiberduk for å skjerme for den sterkeste solen.

Work in progress...

Så kom alt på plass til slutt etter en herlig hagedag i solen. Og jeg er godt fornøyd med innsatsen på årets flyttedag:

Alt på plass i drivhuset
Den nye drivhushyllen ble kjempefin med masse urter

Ha en fortsatt fin helg! Det blir nok en ny hagedag i morgen - det er meldt sol og fortsatt varmt!

onsdag 4. mai 2016

Solbrille etui

Det er mai - og nå kommer sola! En herlig langhelg ligger foran oss - og forhåpentligvis blir det mye sol! Og hva passer vel bedre da enn å lage et nytt etui til solbrillene? Da kan kanskje jeg også bli litt bedre til å passe på solbrillene mine?

For jeg innrømmer det så gjerne - jeg har en lei tendens til å slenge solbrillene mine rundt omkring i stoler, bord og vesker, og av den grunn kjøper jeg stort sett billige solbriller fra HM. Da er det liksom ikke så farlig med riper i glassene og knekk i bøylene.

Derfor passer det det bra å lage etui til solbrillene mine. Dette lille syprosjektet passer godt til å bruke opp stoffrester som har en tendens til å hope seg opp i resteskuffen - og det er også et raskt lite prosjekt å sette i gang med. Jeg laget derfor flere etuier slik at jeg kan ha til oppbevaring både i bil, vesker og hjemme.


Dette trenger du: To bomullsstoff, et som du vil bruke som ytterstoff og et som du vil bruke som forstoff. Jeg har brukt et litt kraftig bomullsstoff som ytterstoff og et tynnere bomullsstoff til for. I tillegg trenger du platevatt.

Slik gjør du det: Klipp ytterstoff, forstoff og platevatt i rektangler som måler 20x11 cm Du trenger to rektangler av av hver type stoff og av platevatten. Det vil si 6 deler totalt. Målene er inkludert sømrom på 1 cm.

Her har jeg klippet opp til mange etuier.
Klipp av 1.5 cm av ytterstoffet og av platevatten slik at disse bitene er litt kortere enn forstoffet.


 Legg ytterstoffbitene mot hverandre rett mot rett med platevatt på hver side. Se bilde under:

Platevatt - stoff rette mot rette - platevatt

Legg også forstoffet sammen rett mot rett. Sy en søm rundt 3 sider på både forstoffet og på ytterstoffet med 1 cm sømrom. La den ene kortsiden være åpen:


Klipp av hjørnene inntil sømmen og klipp alle sidene jevne dersom det er behov for dette:


Vreng både forposen over på rettsiden og stapp den opp i den andre posen slik at rettsidene av stoffene vender mot hverandre. Det vil si at vrangsiden av foret nå vender innover i posen. Sy en søm rundt kanten (sømrom 1 cm) og la en liten åpning stå åpen til å vrenge stoffet gjennom.

 

Vreng ut foret gjennom åpningen i sømmen. Deretter vrenges resten av posen gjennom det samme hullet. Se bildene under:


Stapp forposen inn i den andre posen og trekk foret litt tilbake og over kanten. Siden forposen er 1.5 cm lengre kan det lages en liten kant øverst ved å dra foret litt tilbake over kanten.Sy en søm rundt kanten av posen slik at den øverste kanten på etuiet sitter fast. Sy forsiktig slik at du ikke syr gjennom for mange lag. Vrengeåpningen øverst på etuiet lukkes også ved at du syr denne sømmen:


Dytt foret godt tilbake i posen. Bruk en blyant eller lignende til å få stoffet godt ut i hjørnene. Klipp alle tråder. Nå har et nytt etui til solbrillene dine:


Lag gjerne flere etuier når du først er i gang. Det har jeg gjort:


Jeg håper du får lyst til å sy disse - og jeg blir ekstra glad om du legger igjen en kommentar til meg under.