lørdag 6. februar 2016

Spiralsokker

Her er en strikkeoppskrift til alle som har lyst til å strikke sokker, men synes det er vanskelig å strikke hel. Eller til de som har lyst til å strikke ullsokker som er litt annerledes. Det geniale med sokkene er at hælen aldri vil vri seg og komme på feil side av foten. - og de er veldig greie å strikke.



Her kommer strikkeoppskriften. Til et par trenger du cirka 150 gram garn - litt avhengig av hvor lange du vil ha sokkene. Jeg har brukt et mykt alpakkagarn - og det gjør at sokkene er myke og gode å ha på seg. Velg et garn som passer til strømpepinner nummer 3.

Forkortelser i oppskriften: m = masker, r =rett, vr = vrangt, omg = omgang, p = pinne.
Størrelse: Liten/middels (Middels/Stor)

Legg opp 54 (60) masker jevnt fordelt på 4 pinner. Hele sokken strikkes i vrangbordstrikk med 3r og 3vr - unntatt tåen. Det som lager spiralformen er at du forskyver mønsteret 1m hver 4. omg.

Oppskrift: Strikk 3 omganger rundt i vrangbord 3r, 3vr. På 4. omg strikker du 1 vr, deretter 3r, 3vr. ut omgangen. Strikk 3 omganger til med denne inndelingen. På den 8. omg starter du med 2 vr, så 3r, 3 vr, ut omgangen, strikk 3 omganger til med denne inndelingen. På 12. omg starter du med 3vr, så 3r, 3 vr, ut omgangen. Fortsett med å forskyve mønsteret slik med 1m hver 4. omg helt frem til tåfelling. Fortsett med spiralstrikken til sokken har fått den lengden du ønsker. Mine sokker er 40 cm frem til tåfellingen starter. Husk at lengden på foten er med på å avgjøre hvor langt du skal strikke.

Tåfelling: Første pinne *1r, strikk 2. og 3. m r sammen, strikk til det gjenstår 3 m på p og strikk 2 vridd r sammen, 1 r*. Gjenta fra *til* på de andre 3 p = felt 8 m. Gjenta fellingen hver 3 omg x 2 og deretter hver 2. omg til det er 22 (20) m på p. Strikk så 2 og 2 m r sammen, klipp av trådene og trekk den gjennom de resterende m og fest godt. Strikk en sokk til på samme måte.


Her er begge sokkene strikket ferdig. Lengden på sokkene kan selvfølgelig varieres i forhold til hvor lange du vil ha dem, og de er veldig elastiske.


Så kan du slenge beina på bordet og nyte resten av kvelden! Fortsatt god helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar