lørdag 21. mai 2016

Lag tennbriketter av konglene


Selv om kalenderen ikke viser at det er tid for å fyre i ovnen, så her det frysent her hos oss i dag. Regn tåke og kaldt trekk ute gjør at det også blir kaldt inne. Så nå i kveld har vi fyr i ovnen og ullteppe over beina - selv om kalenderen faktisk viser slutten av mai.


For noen uker siden laget jeg tennbriketter sammen med en venninne. Kongler hadde jeg igjen fra i høst (brukte ikke så mange i juledekorasjonene som jeg hadde tenkt) - og nå var de tørre og fine til vårt bruk. Les videre for fremgangsmåten:

Her er konglene og vekene klare

Vi hadde kjøpt inn stearin og veker. Stearinen smeltet vi i vannbad (i en kakeboks) slik at den ikke skulle bli overopphetet:

Her er stearinen smeltet.

Rester av stearinlys går også fint å putte oppi - og vips så var stearinen rød:


Vekene festet vi i konglene - og så ble konglene dyppet i stearinen. Vi dyppet konglene et par ganger og lot dem tørke litt mellom hvert dypp. Da fikk konglene et godt stearindekke.

Tennbriketter under produksjon

Her er de ferdige konglene samlet i en krukke. De er testet til opptenning - og fungerer veldig bra!



Til høsten blir det masseinnsamling av kongler slik at vi kan lage tennbriketter til neste vinter i forskjellige farger og former - og noen blir nok til julegaver også...

I dag passet det veldig godt å ha en krukke med kongler ved siden av ovnen... Og mannen er også fornøyd med å ha opptenningsbriketter som faktisk virker godt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar