Pølsekurs og oppskrift på kyllingpølser
Det er alltid gøy å lære noe nytt, og denne lørdagen jeg lært å lage pølser. Jeg har vært på kurs i regi av husfliden på Nøtterøy, og kurset var både spennende og lærerikt. Etterhvert skjønte jeg at det å lage pølser kanskje ikke er så vanskelig som jeg hadde trodd.
| Ferdige pølser |
Kurset ble delt i 3 grupper som laget forskjellige typer av pølser, og så delte vi resultatet av produksjonen mellom gruppene etterpå. Min gruppe laget kyllingpølser. Det er denne oppskriften jeg deler her:
KYLLINGPØLSER
500 gram kylling eller kalkunfilet
400 gram kyllingkjøttdeig
100 - 200 gram spekk
1 dl isvann eller iskald hvitvin
15 gram salt
1.5 gram malt pepper
0.5 gram ingefær
0.5 gram muskat
1 g paprikapulver
evt. chilli, urter, sitron, 1 mellomstor løk etter smak
Vi brukte revet sitronskall og sitronsaft i pølsene - noe som ga en herlig frisk smak.
Fremgangsmåte:
Alle råvarer må være kalde - og farsen må ikke overskride 15 grader.
Kyllingkjøttdeig blandes med salt og væske til en bindefarse.
Spekk kvernes i kjøttkvern gjennom fin hullskive og blandes i farsen.
Kyllingbryst finhakkes i små, små biter (kan kvernes gjennom grov hullskive)
Krydder blandes inn.
Alt blandes sammen (knas sammen med hendene) til alt er jevnt fordelt og farsen binder godt sammen.
| Her knas farsen sammen |
Temperaturen må holdes så lav som mulig og må ikke komme over 15 grader. Fyll farsen i fåretarm (svinetarm kan også brukes - da blir pølsene tykkere) og tvinn pølsene til ønsket størrelse. Tarmene er saltet på forhånd og har lagt i vann i minst 1/2 time før de skal brukes.
![]() |
| Tarmene fylles med kjøttfarse |
Pølsene skal trekkes ved maks 78 grader til en kjernetemperatur på 72 grader. Vi lot dem trekke i 12 minutter, men dette er avhengig av tykkelsen på pølsene. For litt tykkere pølser tar det 20 til 30 min. Avkjøl pølsene i isvann i 4-5 min etterpå.
![]() |
| Pølsene er klare til å trekkes i varmt vann |
Pølsene er holdbare cirka 10 dager i kjøleskap - eller legg dem i fryseren.
Det er gøy å lære noe nytt - spesielt når resultatet av kurset smaker så godt. Pølser skal jeg helt klart lage flere ganger - og gjerne prøve ut flere forskjellige typer.
Ha en fortsatt fin helg - om den er med eller uten pølser!


Kommentarer
Legg inn en kommentar