Sider

søndag 10. desember 2017

Glutenfrie Munker

Etter at jeg flyttet fra sørlandet har jeg funnet ut at munker ikke er noe alle kjenner til... ihvertfall ikke i kakesammenheng. Når jeg snakket om munker som en helt naturlig del av det som skal lages til jul er det mange som ser litt spørrende på meg. Det er nok en småkake som er mest vanlig langs sørlandskysten med sine aner til de danske æbleskiver.


I dag vil jeg dele oppskriften på min helt norsk og glutenfrie variant av disse kakene. For meg så er munker en juletradisjon - og jeg tror nok de faller i smak hos de fleste. Tilbakemeldinger og tomme kakefat tyder absolutt på det.

Glutenfrie munker

3 egg
3 dl sukker
6,5 dl mel (5 dl Semper mix og 1.5 dl Finax rød)
4 ts bakepulver
litt salt
1 ts vaniljesukker
3 dl kefir eller kulturmelk
Melange til å steke med.

Pisk sammen egg og sukker. Ha resten av ingrediensene i og bland sammen røren. Du kan gjerne bruke annet et glutenfritt lyst mel - men jeg liker godt kombinasjonen av Semper mix og Finax rød. Legg merke til at det er Semper mix jeg bruker og ikke Semper fin mix. La deigen hvile litt.


Du må bruke et munkejern når du steker munker. Jeg har et elektrisk jern som fungerer veldig bra, selv om mange sverger til den tradisjonelle i støpejern. Men med induksjonsplate er ikke valgmuligheten der egentlig. Så jeg går for elektrisk.

Når du steker munker bruker du mye smør. Masse smør faktisk - så det er bare å ha hele Melangepakka klar ved siden av jernet. Smelt stadig smør mellom munkene mens du steker dem. Da får de best smak. Jeg bruker 2 strikkepinner å snu dem med - selv om det beste selvfølgelig er trepinner i et teflonbelagt jern... Det finnes flere filmsnutter på youtube som forklarer hvordan du steker munker. Søk på steke æbleskiver eller steke munker - så finner du flere gode beskrivelser.


Munker smaker best når de akkurat er laget og fortsatt er litt varme. Jeg fryser munkene, varmer dem på varmluft og drysser litt melis over ved servering. Mmmmm!

onsdag 29. november 2017

Nye tøfler til vinteren?

Har du lyst på nye varme tøfler nå som vinteren og kuldegradene er her? Eller kanskje et godt tips til en hjemmelaget julegave? På en av mine yndlingssider fant jeg mønster på noen tøfler som ser helt fantastisk deilige ut nå i kulda. For en som konstant fryser på beina er jo dette midt i blinken. Jeg har store planer om å sy disse.  Det er sikkert flere frosne føtter der ute - og derfor deler linken på gratismønsteret her. Trykk på bildet så kommer du rett til Tilly and the Buttons og mønsteret:

Link til gratismønster


Her er det trinn for trinn forklaringer og et mønster du kan printe ut. Jeg finner mye inspirasjon på disse sidene, og anbefaler gjerne å følge Tilly and the Buttons for gode ideer og fine mønster.

Sy nye tøfler og hold deg varm på beina i vinter! Og disse rosa var jo veldig kule med for i dyreprint...

lørdag 25. november 2017

Havreflarn - glutenfrie selvfølgelig

En av småkakene som først kommer i boks her i huset er havreflarn. De er enkle å lage og nesten litt sunne siden det er så mye havregryn i kakene. Men bare nesten - og bare hvis jeg ikke ser på sukkermengden... Når lukten av nybakte havreflarn fyller huset er jula i gang. Derfor vil jeg dele oppskriften jeg bruker her på bloggen - og den er selvfølgelig helt glutenfri.



Glutenfrie Havreflarn

100 gram smør
3 dl glutenfrie havregryn
1 egg
1.5 dl sukker
1 ss glutenfritt mel
1 ts bakepulver

Smelt smøret og rør inn havregrynene. Pisk egg og sukker luftig. Bland mel med bakepulver og rør alt forsiktig sammen. Bruk 2 ts og sett dem på bakeplate med god avstand. De renner mye utover. Bruk cirka 1 ts røre til hver kake. Stek dem midt i ovnen på 175 grader i 7-8 minutter. Følg med på kakene. Når de begynner å bli litt brune i kanten er de ferdige.

Hvis noen av kakene flyter sammen i ovnen skjæres de fra hverandre før de er avkjølt. La kakene avkjøles litt på platen før de legges på en rist. Jeg baker gjerne to porsjoner når jeg først er i gang.


Da er den første kakeboksen fyllt opp til jul - selv om disse er så gode at de ofte må bakes en runde til før jul kommer...




lørdag 11. november 2017

Sy et hårbånd - en enkel tutorial

Lyst til å prøve deg på et enkelt syprosjekt? Hvorfor ikke sy et hårbånd? Det er lett å sy, krever minimalt av utstyr og er en flott måte å bruke opp restestoffer. De kan sys i alle mulige farger slik at de passer til antrekket ditt. Og hårbånd er supre venninnegaver nå som det nærmer seg jul...

 

Jeg har laget en detaljert fremgangsmåte - slik at de som ikke har sydd så mye før enkelt kan sy et flott hårbånd. På bildet under har jeg lagt frem det som du trenger for å lage hårbåndet. I tillegg må du selvfølgelig ha en symaskin og et strykejern. Jeg har sydd mitt hårbånd i et fast bomullsstoff.



Slik klipper du:
1 stk stoff 40 cm x 14 cm
1 stk stoff til nakkestrikk 6 cm x 30 cm
1 stk strikk 15 cm lang. Jeg har brukt en strikk som er 10 mm.

Jeg foretrekker å skjære til bitene på en skjærematte - men det går selvfølgelig like fint å klippe dem til etter målene med en saks. Hårbåndet har en normal størrelse for oss som har litt hår å holde på plass. Har du et mindre eller større hode kan du regulere dette lett ved å endre størrelsen på den store biten.


Brett begge stoffbitene rett mot rett slik at kantene møter hverandre. Stryk slik at stoffet ligger stabilt brettet. Sy sammen med en søm langs kanten på langsiden. Jeg bruker cirka 0,5 i sømmonn. Stryk ut sømmonnet etter at du har sydd. Pass på at sømmen blir liggende midt på. Gjør det samme med den andre stoffbiten. Vreng begge stoffbitene og stryk igjen. Sømmen skal være midt bak. Se på bildene hvordan jeg gjør det:
 







 Stryk inn cirka 1 cm i kortenden på hver side. Det gir en finere finish.


Fest en sikkerhetsnål i strikken og tre den inn i stoffdelen til nakkestrikken (den minste stoffbiten). Tre den så langt inn at den motsatte siden av strikken (den som ikke har sikkerhetsnål) ligger kant i kant med åpningen på kortsiden. Sy noen ganger over med rettsøm slik at strikken sitter fast. Før resten av strikken gjennom tunnelen så den når den andre siden. Fest strikken mot kanten av den andre åpningen på samme måte.




Nå ser nakkestrikken slik ut:


Legg den store biten på bordet foran deg med sømmen ned og rettsiden opp mot deg. Legg nakkestrikken på den store biten med rettsiden ned og sømmen opp. Nå skal du sy bitene sammen rett mot rett.


Brett inn fra sidene slik at du dekker kanten nakkestrikken med den store stoffbiten. Sy over flere ganger med rettsøm slik at det er godt festet. Her er det litt mye stoff - så det kan være at du må hjelpe symaskinen litt. Gjør det samme på den andre siden.



Legg hårbånden på bordet foran deg. Dra den store biten og nakkestrikken hver sin vei slik at sømmene i hver sin ende blir skjult. På en måte vrender du de to delene inn i hverandre.



Og plutselig så er hårbåndet er ferdig!!!


Det er ikke så lenge før jeg skal på julmarked - så jeg har laget mange flere av disse hårbåndene. Her er et utvalg av det som kommer til å ligge på bordet mitt på markedet:



torsdag 5. oktober 2017

Å sanke frø til neste sommer

Det er en liten hageting som er veldig lurt å gjøre nå. Selv om du kanskje føler deg litt ferdig med vår, sommer og hagearbeid for sesongen er det fortsatt en ting som gjenstår. Å sanke frø til neste sesong. For slutten av hageåret er egentlig starten på et helt nytt. Og hvis du er som meg som sår mange av de samme blomstene hvert år, er det lurt å hente frøene i egen hage. Det er helt gratis - og billigere og mer kortreist får du det ikke.


Jeg pleier å sanke frø fra Blåkorg, Løvemunn, Cosmos og Ringblomster. Alle er lette å sanke frø fra, enkle å oppbevare og å få til å spire til neste år. Bare pass på at du gjør det nå før frosten kommer. Da kan det nemlig være for sent.




Jeg bruker ofte kaffefiltre når jeg oppevarer frø. De er luftige, fjerner eventuell fuktighet som kan følge med - og de holder derfor frøene tørre og mer holdbare.


Og med en god følelse av et aldri så lite forsprang på våren - går jeg vinteren i hagen i møte.


lørdag 16. september 2017

Høst i hagen

Med høsten kommer det mange flotte farger. Og selv om det ikke har vært frost hos oss ennå - er det allerede noen planter som viser frem høstfargene sine. Her er villvinen som klatrer oppover leveggen ved en av uteplassene. For en fantastisk farge:



Men så er det en ting som aldri slår feil. Det samme skjer hvert eneste år. Når høstenvinden og regnet setter i gang - og temperaturen beveger seg nedover - da glemmer jeg liksom hagen og drivhuset litt. Det er akkurat det som har skjedd nå. Og når tomatene ikke får vann eller stell - da tar det ikke lang tid før det ser slik ut:


I dag var det bare i sette i gang med høstryddingen i drivhuset. Ikke så mye å hente her lenger.

Work in progress...

Greit å bruke en fin høstdag til å gjøre drivhuset er klart for vinteren. Den store vasken tar jeg før plantene flytter ut i drivhuset i mai. Da er motivasjonen for den type arbeid mye større...


Heldigvis er det mye som klarer seg selv om den som passer på hagen har gått i høstmodus. Rødbetene vokser - og i dag høstet jeg en fin liten bunt. Disse skal skal jeg snart sylte:


søndag 10. september 2017

Høstlun valnøttkake

Etter en heller kjølig uke med regn må jeg bare innse det - høsten har kommet! Selv om jeg aller helst vil ha sommer mye lengre har jo også høsten også sine gode sider. Nå har tiden kommet for litt ekstra sofakos og fyr på peisen. Og hva passer vel bedre da enn en kake som smaker godt av valnøtter og kanel? Med sjokoladetrekk... I dag deler jeg en oppskrift på saftig valnøttkake - og den er selvfølgelig glutenfri.



Glutenfri Valnøttkake

200 gram valnøtter
150 gram mykt smør
5 dl sukker
1/2 ts salt
2-3 ts kanel
4 egg
1 dl mandelmel
4 dl glutenfri melmix (2 dl semper mix og 2 dl finax rød)
2 ts bakepulver
2 dl melk

Sjokoladekrem
150 gram lys kokesjokolade
1 dl fløte
25 gram smør

Pynt med hakkede valnøtter

Sett ovnen på 225 grader. Legg valnøtttene på en stekeplate og stek dem midt i ovnen i 5 minuttter. Senk temperturen til 175 grader. Grovhakk valnøttene. Visp smør med sukker, salt og kanel. Tilsett eggene - ett om gangen. Bland i mandelmel og hakkede valnøtter. Bland mel og bakepulver. Sikt i melblanden og ha i melken vekselvis. Bland alt godt. Smør en springform. Jeg har brukt en som har hull i midten - men det går også fint med en vanlig springform. Da blir kaken litt lavere. Stek kaken midt i ovnen i 40-45 minutter. Sjekk med en pinne om kaken er klar.


Del sjokoladeni biter og varm den sammen med fløten i en gryte til sjokoladen er smeltet. Ta gryten av varmen og tilsett smøret. Rør rundt til smøret er smeltet og kremen er blank. Sett den kaldt - helst i kjøleskap.

Hell sjokoladekremen over den avkjølte kaken og dryss hakkede valnøtter over.

Jeg har god erfaring med å bruke forskjellige typer mel i kaker, og i denne kaken har jeg brukt semper mix, finax rød og mandelmel. Dette gjør kaken ekstra saftig og holdbar. Det å mikse ulike meltyper gir en god kakedeig siden meltypene har ulike egenskaper og styrker. Det kan være lurt å prøve seg litt frem for å finne den beste kombinasjonen.


Kos dere med høsten, bak en god kake og tenn i peisen. Ha en flott søndag!



søndag 3. september 2017

Bringebærsyltetøyet er på glass

Endelig er årets bringebærsyltetøy på glass. På grunn av lite syltetid i årets bringebærsesong, ble kassen med bringebær som jeg kjøpte i juli lagt i fryseren. Denne helgen ble de bærene tatt opp av fryseren. Nå var det tid for bingebærsyltetøy.

 

Før jeg koker opp syltetøyet passer jeg på at alle glass er godt rengjort. Jeg koker dem også noen minutter i kokende vann før jeg heller på syltetøyet. Dette sikrer god holdbarhet hele vinteren. Jeg har faktisk syltetøy som har stått i 2 år eller mer - og fortsatt er like fine. Her er glassene klare for årets bingebærsyltetøy:


Jeg har skrevet om fremgangsmåten for bingebærsyltetøy i et tideligere innlegg. Trykk her for å komme til denne beskrivelsen. I år reduserte jeg sukkermengden til 0,8 kg for 2 kg bringebær - og det fungerte veldig bra. Trenger jo ikke tilsette mer sukker enn nødvendig...


11 glass med bringebærsyltetøy ble det av 3 kg bringebær. Bringebærsyltetøy er populært hos oss - og jeg håper disse glassene holder hele vinteren. Helt frem til ny bringebærsesong neste sommer...


søndag 13. august 2017

Sommertid - og tid til å sy.

Siste dagen av ferien har kommet - og i morgen er det tilbake på jobb. Sommeren går altfor fort, og jeg er den første til å innrømme at jeg har fulgt opp bloggen min dårlig disse ferieukene. Jeg har hatt helt ferie på alle måter, og det er faktisk flere uker siden det siste innlegget. Nå som hverdagen kommer og høsten er på vei satser jeg på å bli flinkere. Selv om jeg helst vil tviholde på sommeren litt til...


Her er en liten oppdatering på det jeg har gjort på syfronten i sommer. For innimellom ferieturer til Hellas, Sverige og Sørlandet, brukket lilletå, luking i hagen og andre ferieaktiviteter har jeg faktisk fått tid til å sy.

Siden en stor del av ferien var i Hellas - var det naturligvis oppdatering av feriegarderoben som fikk mest fokus. Denne kimonoen ble flittig brukt til og fra stranden der vi tok morgenbad. Gåturen fra hotellet til stranden tok 2 minutter - og det var helt perfekt å slenge denne utenpå badedrakten:


Jeg synes den gule sømmen passer godt sammen med det blåmelerte jerseystoffet:


Det var varmt i Hellas da vi var der - og disse 2 tunikane ble flittig brukt. Den sorte og hvite er sydd i tynn viskosejersey, og den passer godt sammen med en shorts på varme dager:



Jeg liker godt korte tights under tunikaer - og her har jeg forkortet mønsteret på tights fra boken "Det store symesterskapet". Dette er et superenkelt mønster som jeg anbefaler for alle som vil sy tights:


En ny kjole ble det også. Jeg liker godt fasongen på denne kjolemodellen. Mønsteret er hentet fra et gammelt Ottobre blad. Nummeret på bladet kan jeg finne hvis noen er interessert i det.


Og som en liten avslutning på ferien - og dette sommerinnlegget. Her er Hellas, dette er Frappe og her er strandutsikten fra mitt lunchfavorittsted... Herlig!