Sider

lørdag 16. september 2017

Høst i hagen

Med høsten kommer det mange flotte farger. Og selv om det ikke har vært frost hos oss ennå - er det allerede noen planter som viser frem høstfargene sine. Her er villvinen som klatrer oppover leveggen ved en av uteplassene. For en fantastisk farge:



Men så er det en ting som aldri slår feil. Det samme skjer hvert eneste år. Når høstenvinden og regnet setter i gang - og temperaturen beveger seg nedover - da glemmer jeg liksom hagen og drivhuset litt. Det er akkurat det som har skjedd nå. Og når tomatene ikke får vann eller stell - da tar det ikke lang tid før det ser slik ut:


I dag var det bare i sette i gang med høstryddingen i drivhuset. Ikke så mye å hente her lenger.

Work in progress...

Greit å bruke en fin høstdag til å gjøre drivhuset er klart for vinteren. Den store vasken tar jeg før plantene flytter ut i drivhuset i mai. Da er motivasjonen for den type arbeid mye større...


Heldigvis er det mye som klarer seg selv om den som passer på hagen har gått i høstmodus. Rødbetene vokser - og i dag høstet jeg en fin liten bunt. Disse skal skal jeg snart sylte:


søndag 10. september 2017

Høstlun valnøttkake

Etter en heller kjølig uke med regn må jeg bare innse det - høsten har kommet! Selv om jeg aller helst vil ha sommer mye lengre har jo også høsten også sine gode sider. Nå har tiden kommet for litt ekstra sofakos og fyr på peisen. Og hva passer vel bedre da enn en kake som smaker godt av valnøtter og kanel? Med sjokoladetrekk... I dag deler jeg en oppskrift på saftig valnøttkake - og den er selvfølgelig glutenfri.



Glutenfri Valnøttkake

200 gram valnøtter
150 gram mykt smør
5 dl sukker
1/2 ts salt
2-3 ts kanel
4 egg
1 dl mandelmel
4 dl glutenfri melmix (2 dl semper mix og 2 dl finax rød)
2 ts bakepulver
2 dl melk

Sjokoladekrem
150 gram lys kokesjokolade
1 dl fløte
25 gram smør

Pynt med hakkede valnøtter

Sett ovnen på 225 grader. Legg valnøtttene på en stekeplate og stek dem midt i ovnen i 5 minuttter. Senk temperturen til 175 grader. Grovhakk valnøttene. Visp smør med sukker, salt og kanel. Tilsett eggene - ett om gangen. Bland i mandelmel og hakkede valnøtter. Bland mel og bakepulver. Sikt i melblanden og ha i melken vekselvis. Bland alt godt. Smør en springform. Jeg har brukt en som har hull i midten - men det går også fint med en vanlig springform. Da blir kaken litt lavere. Stek kaken midt i ovnen i 40-45 minutter. Sjekk med en pinne om kaken er klar.


Del sjokoladeni biter og varm den sammen med fløten i en gryte til sjokoladen er smeltet. Ta gryten av varmen og tilsett smøret. Rør rundt til smøret er smeltet og kremen er blank. Sett den kaldt - helst i kjøleskap.

Hell sjokoladekremen over den avkjølte kaken og dryss hakkede valnøtter over.

Jeg har god erfaring med å bruke forskjellige typer mel i kaker, og i denne kaken har jeg brukt semper mix, finax rød og mandelmel. Dette gjør kaken ekstra saftig og holdbar. Det å mikse ulike meltyper gir en god kakedeig siden meltypene har ulike egenskaper og styrker. Det kan være lurt å prøve seg litt frem for å finne den beste kombinasjonen.


Kos dere med høsten, bak en god kake og tenn i peisen. Ha en flott søndag!



søndag 3. september 2017

Bringebærsyltetøyet er på glass

Endelig er årets bringebærsyltetøy på glass. På grunn av lite syltetid i årets bringebærsesong, ble kassen med bringebær som jeg kjøpte i juli lagt i fryseren. Denne helgen ble de bærene tatt opp av fryseren. Nå var det tid for bingebærsyltetøy.

 

Før jeg koker opp syltetøyet passer jeg på at alle glass er godt rengjort. Jeg koker dem også noen minutter i kokende vann før jeg heller på syltetøyet. Dette sikrer god holdbarhet hele vinteren. Jeg har faktisk syltetøy som har stått i 2 år eller mer - og fortsatt er like fine. Her er glassene klare for årets bingebærsyltetøy:


Jeg har skrevet om fremgangsmåten for bingebærsyltetøy i et tideligere innlegg. Trykk her for å komme til denne beskrivelsen. I år reduserte jeg sukkermengden til 0,8 kg for 2 kg bringebær - og det fungerte veldig bra. Trenger jo ikke tilsette mer sukker enn nødvendig...


11 glass med bringebærsyltetøy ble det av 3 kg bringebær. Bringebærsyltetøy er populært hos oss - og jeg håper disse glassene holder hele vinteren. Helt frem til ny bringebærsesong neste sommer...