Sider

tirsdag 20. september 2016

Hyttetur og tyttebærsyltetøy

Denne helgen var vi på den årlige tyttebærturen på Gautefall i strålende høstsol - og det som faktisk må beskrives som sommertemperaturer. Mye varmere enn det pleier å være den på den årlige tyttebærturen. Det er jo fantastisk flott å rense tyttebær på trappa i strålende solskinn mens gradestokken viser langt over 20 grader.




Lørdagen trasket vi gjennom skogen med bøtter i handa til vårt tyttebærsted. Trodde vi... For vårt tyttebærsted viste seg å ikke være bare vårt lenger - noen hadde vært der før oss og plukket godt med seg. Men vi fant nok til å fylle opp bøttene - og å sørge for fulle glass i kjøleskapet utover høsten.




Hjemme igjen på søndag kveld så var alt klart for å lage syltetøy. Jeg lager tyttebærsyltetøy på den enkleste måten. Her er min fremgangsmåte:

2 kg tyttebær
3 dl vann
1 kg sukker
1 pose Certo syltepulver

Rens og vask tyttebærene godt. Det er ikke noe gøy med blader, stilker og edderkopper i syltetøyet - så her renser jeg nøye. Ha tyttebærene i en gryte sammen med vannet og la det koke i 10-15 minutter. Bland sukkeret godt sammen med Certo mens du venter. Når tyttebærene er fedig kokt så tar du gryten av platen og tilsetter sukker/Certo blandingen og rører godt til alt sukkeret er løst opp.


Fyll syltetøyet på glass som du har vasket og sterilisert (jeg koker glassene et par minutter), skru lokket godt på og sett glassene på hodet. Da danner det seg vakum i glasset og syltetøyet får bedre holdbarhet.


Syltetøyet skal oppbevares kaldt. Jeg har mine i kjøleskapet siden jeg har et ekstra kjøleskap i kjelleren, men et kjølerom eller en kaldt kjeller fungerer like bra.


God tyttebærhøst - fortsatt finnes det masse bær igjen i skogen. Selv om vårt tyttebærsted er helt rensket nå...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar