Sider

fredag 29. april 2016

Quiltefryd i Tønsberg

I Tønsberg ligger det en sybutikk med massevis av flotte quiltestoffer og spennende sytilbehør. Butikken selger også symaskiner, og tar inn maskiner som trenger reperasjon. Hvis du tenker på å kjøpe en Janome maskin kan det være lurt med en tur innom her. Quiltefryd er nemlig forhandler av Janome maskiner.

Butikken har en egen facebookside, og trykk her for link til siden. De hyggelige damene i butikken hjelper gjerne til med råd og svar på de spørsmål du har - og bidrar til at kundene gjerne tar turen innom butikken igjen. Det skal også bli muligheter for å handle gjennom nettbutikk ganske snart, kunne damen i butikken fortelle meg.


Grunnen til at jeg var innom butikken var nettopp at min Janomemaskin hadde sydd sitt siste sting. Verkstedet bekreftet det jeg allerede trodde - nemlig at reperasjon ikke ville lønne seg. Mitt ærend denne dagen var derfor å hente med meg den ødelagte maskinen. Men siden jeg var der - midt i en stoffbutikk - så må jeg jo se litt på alle stoffene. Og det var absolutt mye fint å se på. Bare se på disse nydelige vårstoffene som jeg fant i butikken:


Her er noen flere bilder av de fine stoffene i butikken. For de quilteglade er det masse å velge i. Men faktisk også for meg. For jeg innrømmer gjerne at selv om jeg ikke har prøvd meg på quilting ble jeg fristet av alle de fine stoffene og fargene i butikken...




Det er ingen tvil om at dette er en Quiltebutikk - bare se på de ferdigsydde produktene som vises frem:



Jeg kan selvfølgelig ikke gå ut av en stoffbutikk uten å ha kjøpt litt nytt stoff. Denne gangen ble det stoff til noen veskeprosjekter jeg har lyst til å prøve meg på. Pluss en ny sprettekniv som jo nesten var en nødvendighet siden den jeg hadde hjemme begynner å bli så dårlig... og denne var så mye finere...


Qulitefryd er en hyggelig butikk som er verd et besøk - spesielt for de som er glad i quilting og quiltestoffer. Her er adressen til for alle syglade som er innom Tønsberg: Butikken finner du i Øvre Langgate 50 i Tønsberg.

onsdag 27. april 2016

Ramsløk - vårens grønne gull.

En av vårens store skatter i skogen er ramsløk - også kalt for nordens hvitløk. Denne flerårige planten danner store tepper der hvor den trives, og heldig er den som har et godt ramsløksted. I år har jeg funnet et slik sted - et sted hvor ramsløkblandene brer seg som et grønt teppe utover skogsbunnen og hvor du nesten kan gå etter løklukten når du nærmer deg. Men husk at sesongen er kort, så hvis du vil plukke ramsløk så må det gjøres nå før sesongen er over.



Jeg plukket selvfølgelig med meg massevis av blader, og hele bilen luktet av løk på vei hjemover. Men hva gjør vel det når jeg kan fylle kjøkkenbenken med en slik fantastisk råvare helt gratis. Ramsløken har en sterk lukt og smak av løk - smaken kan kanskje best beskrives som en blanding av hvitløk og gressløk.


Med benken dekket av grønne blader og et kjøkken som lukter av løk var det bare å sette i gang. Først vaskes bladene i kaldt vann. Jeg brukte en salatslynge, og la så bladene ut på kjøkkenhåndkle slik at de skulle tørke raskere. Det er viktig at det ikke er vann på bladene når de brukes. Vannet vil kunne redusere holdbarheten på de ferdige produktene.

Så kunne jeg sette i gang med ramsløkproduksjonen min. Under er oppskriftene som jeg har brukt i dag:

Ramsløkolje - se på den fantastiske grønnfargen!


Ramsløkolje

100 gram ramsløk
3 dl olivenolje

Grovhakk ramsløk og kjør det i blender sammen med olivenolje i 5 minutter. Hell på rene flasker.
Oljen er fin til å bruke til marinering, i dressinger, over salater eller blandet med rømme som dipp.

Ramsløkpesto
 

Ramsløkpesto med valnøtter 

200 gram ramsløk
2 dl valnøtter
50 gram parmasan
2 ts salt
4 dl olivenolje
saften av en lime.

Ha ramsløk, valnøtter, salt og parmasan i en foodprocessor. Tilsett limesaft og olivenoljen gradvis mens blanden kjøres sammen. Kjør alt sammen til ønsket konsistens. Hell blandingen over på rene glass eller bokser.

Ramsløkpesto med mandler og sennep

2 dl mandler
50 gram parmasan
200 gram ramsløk
4 dl olivenolje
1 ss dijonsennep
Litt sitronsaft
1 ts salt og litt pepper

Ha mandler, parmasan, ramsløk, salt og pepper i en foodprocessor. Tilsett olivenolje og sitronsaft gradvis mens blandingen kjøres sammen. Kjør alt sammen til ønsket konsistens. Hell blandingen over på rene glass eller bokser.

Dersom blandingen toppes med litt olivenolje økes holdbarheten på produktet i kjøleskapet. Pass på at oljen dekker hele blandingen. Jeg oppbevarer litt i kjøleskapet, og jeg fryser også noen bokser med pesto som jeg kan ta frem senere.

Ramsløksmør

Ramsløksmør

450 gram smør
150 gram Ramsløk
Revet skall av en sitron
Litt sitronsaft

Kjør ramsløk noen ganger i foodprosessor til den er finhakket. Tilsett smør, sitronskall og sitronsaft og kjør videre til alt er godt blandet. Sett smøret kaldt. Rulles til pølser og pakkes inn i matpapir. Jeg har pakket inn i 5 pakker. Smøret kan fryses, og tas frem når det skal brukes.

Ramsløk fedig innpakket og klar til å legge i fryseren

Det ble litt ramsløk igjen - og denne la jeg i små poser i fryseren. Det kan være lurt å merke posene både med navn og vekt. Selv om jeg tror at jeg husker - så gjør jeg ikke det når jeg finner den umerkede posen i fryseren...


Nå som det nærmer seg sommer - produktene som laget av ramsløk har en kraftig smak, og egner seg godt sammen med grillmat og mye annen sommermat. Bare prøv litt ramsløksmør i den bakte poteten og noen skjeer ramsløkolje i sommerdressingen...


lørdag 23. april 2016

Glutenfrie rundstykker med gulrot og kesam

I dag vil jeg dele en oppskrift på noen kjempegode glutenfrie rundstykker. Siden oppskriften inneholder både gulrot og kesam blir disse rundstykkene ekstra saftige og holdbare. I familier hvor det er bare en som spiser glutenfritt fungerer rundstykker veldig godt. Rundstykker er enkle å fryse, de tiner raskt, og det kan være vanskelig å spise et helt brød alene før det blir tørt. Jeg pleier å fryse ned rundstykker to og to sammen i poser. Det gjør det enkelt å ta med på jobben - og å ha ferske ferdigtinte rundstykker til lunchen.



Glutenfrie rundstykker med gulrot og kesam

Oppskriften er nok til cirka 15 rundstykker:
5 dl vann
50 gram gjær
2 ss rapsolje
1-2 ts salt
1 ss Fiberhusk
1 ss sirup
1 dl kesam
1-2 revne gulrøtter
2 dl glutenfrie havregryn
500 gram ( 1 boks) Semper Mix med Fiber


Fremgangsmåte: Ta fiberhusk i halvparten av vannet og la det svelle i 10 minutter. Løs gjæren opp i resten av vannet (vannet holder cirka 37 grader). Bland sammen resten av ingrediensene og ha fiberhusken og gjæren opp i blandingen. Kjør i kjøkkenmaskin i cirka 5 min. La deigen forheve under klede i 15 - 20 minutter. Del deigen i 15 biter og trill til rundstykker med litt mel. Glutenfri deig er ofte mye mer klissete enn vanlig deig, og selv om jeg synes denne deigen har en god konsistens vil den nok også oppleves som litt klissete. Sett rundstykkene på stekeplate med bakepapir og la de heve i 40 minutter. Når de er ferdig hevet pensles rundstykkene med egg, og det drysses havregryn over.

Rundstykkene er klare til å stekes
Rundstykkene stekes på 225 grader i 15 minutter. Deretter avkjøles de på en rist. Dette er saftige og gode rundstykker som egner seg godt til å fryse. De tiner lett og smaker godt til lunch!


Legg gjerne igjen en kommentar til meg dersom du har tester denne oppskriften.
Ha en fortsatt fin helg!

lørdag 16. april 2016

Sarah Bernhardt Terte

Lørdag og tid for litt ekstra helgekos. Siden vi skal ha besøk i kveld hadde jeg også en god unnskyldning til å prøve en ny kakeoppskrift. Denne oppskriften har jeg funnet på Det søte liv - et nettsted med mange gode oppskrifter på kaker og andre godsaker. Jeg gjengir oppskriften slik som jeg har laget den. Kaken er selvfølgelig glutenfri.


Sarah Bernhardt er noe som mange forbinder med smaksfulle konfektkaker til jul. Jeg har også tidligere laget den som en langpannekake. Denne oppskriften i vanlig rund kakeform har jeg derimot ikke prøvd før.
  
Sarah Bernhardt terte:

Kakebunn:
4 eggehviter
200 g mandler
200 g melis
1 ts bakepulver

Sjokoladekrem:
150 g smør
150 g melis
4 eggeplommer
100 g kokesjokolade
1 ss varm kaffe

Pynt:
Revet Sjokolade

Pisk eggehvitene stive. Mal mandlene i mandelkvern eller food processor. Bland mandlene med melis og bakepulver og vend dette forsiktig sammen med de stivpiskede eggehvitene. 

Ha deigen i en rund kakeform (24 cm) kledd med bakepapir. Stek kaken på midterste rille i ovnen på 150 grader i 40 minutter. Avkjøl kaken helt i formen før du løsner den forsiktig fra bakepapiret.

Her er kakebunnen klar til å stekes

Til sjokoladekremen piskes mykt smør og melis sammen til en luftig smørkrem. Pisk inn eggeplommene, en av gangen. Smelt kokesjokoladen forsiktig over vannbad sammen med litt varm kaffe (forsiktig så det ikke korner seg). Avkjøl litt og bland så inn i smørkremen. Sett kremen kjølig en liten stund, til den har passe smørekonsistens. Oppskriften har opprinnelig 1-2 ss Sherry i sjokoladekremen. Jeg har ikke tatt med det denne gangen - men det vil nok sette en ekstra spiss på kremen.

Bre sjokoladekremen over og pynt med raspet sjokolade. Jeg har raspet både lys og mørk sjokolade sammen, og synes at det gir en fin effekt. Oppbevar kaken i kjøleskap.


Mmmm - dette blir en deilig desssert å sette å bordet etter middagen i kveld. Skulle gjerne smakt en bit nå med en gang - men det ser liksom ikke like fint ut å sette kaken på bordet når en bit mangler...

Ha en fortsatt fin helg!



fredag 15. april 2016

Singer Sysenter i Larvik

Denne bloggposten er første avsnitt - flere kommer - som jeg vil skrive om forskjellige stoffbutikker jeg har besøkt, og hvor jeg selvfølgelig har handlet. For det er jo litt vanskelig å komme seg ut av en stoffbutikk uten en pose i hånden. Singer Sysenter i Larvik er intet unntak. Her er det hyller på hyller med de lekreste stoffer og sytilbehør.


Butikken ligger i Larvik Sentrum og adressen er Kongegata 26. Her er et bilde av inngangspartiet til butikken. Trykk her for link til facebooksiden.


Under finner du noen bilder av alle herlighetene som befinner seg inne i butikken. Der finnes det noen flinke damer som gjerne hjelper deg med råd og tips - og med å finne frem til det du trenger (eller kanskje heller "trenger"). Jeg har fått mange gode råd av damene her, og de tar seg god tid til kundene.

Her er det både jersey og bomull.

Mer stoffer...


...og enda mer stoffer

Et greit knappeutvalg finnes også

Bildene viser selvfølgelig bare litt av innholdet i butikken, og det finnes så mye mer i hyllene. Butikken er ikke av de aller billigste på stoffer, men til gjengjeld er kvaliteten på stoffene de selger veldig god. 

Denne gangen klarte jeg faktisk å beherske meg, og kjøpte bare det som jeg hadde bestemt meg for. Platevatt og vliesofix. Ikke så veldig spennende, men jeg gikk ut av butikken med en god følelse av selvbeherskelse. Det er nemlig ikke slik det vanligvis er når jeg har vært i denne butikken - da pleier posen min å være mye tyngre.

Dette var det eneste jeg kjøpte med meg hjem

Og et lite tips til. Butikken har en restehylle med stoffer hvor jeg ofte finner små rester til mine syprosjekter. Her ligger det ofte små skatter til en billig penge - men gjerne ikke så mye av hver stoffbit.

Jeg anbefaler et besøk innom denne butikken for alle som er en tur i Larvik. Butikken har akkurat det vi er glad i - et stort utvalg av stoffer, symaskiner og sytilbehør og hyggelig service. Og for de som er interessert i lære mer - butikken holder også sykurs.

mandag 11. april 2016

Negerboller

Da jeg var liten og vi hadde lyst på noe godt lagde vi gjerne negerboller. Ingrediensene i disse søtsakene fantes vanligvis i skapet, og de var lette å lage. I et anfall av søthunger med tomt godteskap husket jeg plutselig på disse go`sakene fra barndommen. Siden jeg ikke var helt sikker på innholdet - det er mange år siden jeg har laget disse - gjorde jeg et nettsøk for å friske på hukommelsen. Søkeordet var jeg veldig usikker på - er det noe som heter negerboller? Eller var det et navn som vi hadde funnet på? Men joda - jeg fikk mange treff, og jeg klarte å rekonstruere barndommens oppskrift.


Her kommer denne oppskriften. Ingrediensene til disse konfektbitene er noe de fleste har i skapet til enhver tid. Derfor er oppskriften så bra å ha i kritiske situasjoner med stort søtbehov. 

Denne oppskriften holder til cirka  15 biter (eller kuler):

100 gram mykt smør
1 dl sukker
3 dl lettkokte havregryn
2 ss kakao
2 ts vaniljesukker
2 ss sterk kaffe

Her er blandingen klar til å rulles.

Rør smør og sukker sammen og tilsett resten av ingrediensene. Rør sammen til alt er godt blandet. Sett blandingen kaldt i 30 til 60 minutter (eller så lenge du klarer å holde deg). Dette gjør det lettere å forme blandingen. Rull til kuler og deretter ruller du kulene i kokos. Negerbollene må oppbevares kaldt.



Dette er nydelige konfektbiter som er raske å lage, og de kanskje bittelitt sunnere enn mye annet godteri - siden det er havregryn som er hovedingrediensen. Det kan ihvertfall være kveldens unnskyldning for å unne seg noe ekstra godt. 

lørdag 9. april 2016

Årets første hagedag

Denne helgen var satt av til hagearbeid. Jeg krysset fingrene for strålende sol, og var derfor litt skuffet da jeg våknet opp og det var overskyet. Men har man bestemt seg for hagedag - så blir det hagedag. Selv om det er med lue og ulltrøye under genser og jakke.

Kuleprimula
Det er så godt å være i gang igjen ute i hagen. Jeg har ryddet i bed, raket løv, beskjært de fleste rosene og begynt å klippe busker og trær. Og jeg har begynt planlegging av ny kjøkkenhage. Den gamle kjøkkenhagen min har jeg hatt bak huset - og her har vært litt lite sol. Derfor har jeg tenk å flytte pallekarmene mine foran huset hvor det er sol nesten hele dagen. Tenker derfor at grønnsaksavlingen min vil bli mye større denne sommeren. Gleder meg!

Dette bildet av terrassen foran huset. Her prøver jeg plasseringen av pallekarmene.
Jeg har hatt kjøkkenhagen min i pallekarmer - og har tenkt å fortsette med det selv om den flytter foran huset. Eller kanskje nettopp derfor - da blir den lett å avgrense på fremsiden av huset. Jeg synes pallekarmer er en ypperlig måte å dyrke grønnsaker på. Det er enklere å luke og holde frie for ugress, jorden blir fortere varm i pallekarmene og det hjelper faktisk litt mot brunsneglene. Selv om de finner veien opp i pallekarmen også.

Det er nok å rydde på i hagen nå på våren. Bare se på dette bedet som er dekket av eikeløv. Jeg har en stor eik på grensen av tomten, og den fyller gjerne godt opp med eikeløv om høsten - og jeg får jobben om våren.


Jeg ryddet bedet og fjernet alt løv - og se hva som skulte seg under. Jeg fikk nesten litt dårlig samvittighet for å ta bort eikeløvdyna fra de små hostaspirene. De har nok hatt det godt og varmt under dette dekket.


Under er noen bilder av det som blomstrer i hagen min akkurat nå:

Blåstjerner sprer seg lett,
og nå her jeg disse herlige blomstene mange steder i hagen.

Krokusen er på hell i mange bed nå.
Men disse små står på det fineste fortsatt.

Juleroser - en av de aller flotteste vårblomstene.
Kommer tidlig og står lenge.

Her er vårfavoritt nummer 2 
Perleblomst, som såvidt har begynt å blomstre.

Lungeurten er også godt i gang
- og de første blomstene har kommet
Det var nok å rydde på i dag, og jeg fylte opp ganske mange av disse trillebårlassene i løpet av dagen.

Grillen ble tatt frem for første gang i år - og vi koste oss med pølser til lunch:


Den ene av hagekattene var også med det meste av dagen. Navnet passer godt med hvordan han ser ut - dette er Svarten.


Solen kom etterhvert, og det ble riktig så trivelig ute i hagen. Etter en hagedag passer det godt med litt hagevin på verandaen. Og nå har også solen kommet frem.


Gleder meg til i morgen og en ny hagedag. Forehåpenligvis med mer sol enn i dag.
Det er så deilig med disse helgene uten andre planer enn bare det å tusle rundt i hagen.



fredag 1. april 2016

Spise glutenfritt i Roma

Jeg var ikke helt sikker på hva jeg reiste til sånn matmessig da jeg kom til Roma. Tidligere besøk i Italia har ikke vært bare gode erfaringer når det gjelder glutenfri mat, og jeg var derfor litt spent på hva jeg ville oppleve her. Og det viste seg å bli en veldig god opplevelse! Å spise glutenfritt i Roma er overraskende lett. På alle restauranter jeg kom visste de godt hva det ville si å spise glutenfritt, og de hadde mange alternativer på menyen som jeg kunne velge mellom. Alle stedene jeg hvor jeg spurte etter fikk jeg servert glutenfri pasta og spagetti. De kunne faktisk lage de fleste gode italienske pasterettene helt glutenfritt. For et paradis!

Utsikt fra en uterestaurant på Piazza Navona
Av erfaring hadde jeg forberedt meg godt før reisen, og hadde funnet frem til restauranter som serverte glutenfri mat. Vi var innom 3 av disse restauratene, og det er disse jeg vil skrive om nå. Alle de tre glutenfrie restaurantene innfridde til mine forventninger. De var hyggelige, med god service og veldig god mat.

Den første av de tre restaurantene var La Soffitta Renovatio. Denne restauranten ligger i nærheten av Vatikanstaten. Resturaten ligger en trapp ned fra gatenivå, og litt utenfor turistløypa. Dette er en hyggelig Trattoria med en veldig god husets rødvin. Her bestilte jeg pizza, og var rett og slett superfornøyd over å kunne spise italiensk pizza i Roma. Og pizzaen den var god - kjempegod!

Pizza på La Soffitta Renovatio
Den glutenfrie pizzaen var merket med et flagg. Det var ikke akkurat så mye igjen av pizzaen da jeg kom på at det var lurt å ta bilde også av flagget...


Siden vi bodde i området Trastevere hadde jeg også sett meg ut il Tulipano nero, en Trattoria med en stor glutenfri meny. Her er det også en utendørs servering, men siden dette var en kveld hvor det var litt kjølig var et greit å sitte inn i den hyggelige restauraten.


Det viste seg at alle rettene på menyen kunne lages glutenfrie. Den glutenfrie versjonen kostet en euro eller to mer enn den vanlige. Men hva gjør vel det når jeg har fri tilgang til hele menyen helt glutenfritt!! Snakk om å være i restauranthimmelen. Trattorien var kjempekoselig med personlig service. Her er et bilde av hvordan stilen er inne i restauraten:


Jeg hadde på hele turen sett med lange øyne på de fristende bruschettaene - så dette måtte jeg bestille til forrett. Porsjonen var stor - og både brødet og tomatene smakte nydelig. Jeg orket derfor ikke all spagettien som jeg hadde bestilt til hovedrett - noe som gjorde servitøren bekymret for om jeg kanskje ikke likte det. Men jeg beroliget han med å vise til størrelsen på forretten, og han forstod det.


Servitøren klarte likevel å overbevise oss om å dele en Tiramisu til dessert. Å himmel!! Fantastisco!! Siste kvelden i Roma måtte jeg tilbake til denne restauraten bare for å spise glutenfri Tiramisu.


Det tredje stedet vi besøkte var Voglia Pizza. Dette stedet egner seg nok best til lunch eller tidlig middag, og er nok ikke et sted å sitte utover kvelden. Vi gikk innom her etter en lang dag med shopping og sightseeing i Roma. Også her spiste jeg Pizza - for det er jo noe eget med å spise pizza i Italia. Kjempegod og stedet anbefales absolutt for et pizzabesøk. Ligger i en koselig liten gate ikke så langt fra Tiberen.


Her er pizzaen jeg spiste på Voglia di Pizza. Også her var den glutenfrie maten merket med et flagg:


Mitt inntrykk av Roma er at de kan glutenfritt og det finnes mange alternativer på de fleste menyer. Det at det finnes egne glutenfrie restuaranter som spesialiserer seg nettopp på dette gjør Roma det til en flott matby for oss som spiser uten gluten.

Til slutt enda en liten anbefaling. På alle steder vi spiste var husets vin - både den hvite og den røde - veldig god på smak. Husets vin har også gjerne en veldig god pris - særlig for oss fra Norge som er vant til helt andre vinpriser når vi er på restaurant.

Husets rødvin på La Soffitta Renovatio

Jeg håper at dette er gode tips for alle Romaferierende som ser etter glutenfrie restauranter. Jeg kan trygt anbefale alle tre som jeg har beskrevet i dette innlegget.

Her er adressene til restauratene:
La Soffitta Renovatio, Piazza del Risorimento 46/A
il Tulipano nero, Via Roma Libera 15
Voglia di Pizza, Via dei Giubbonari 33

Buon Apettito!