Sider

lørdag 25. februar 2017

Det er vår i hagen

Selv om det fortsatt er februar og vinterferie - så går det mot vår i hagen min. De første spirene strekker seg mot vårsolen og snøklokkene blomstrer. 



 
Det er i de varmeste bedene rundt huset som det blomstrer - og hvor de første spirene utvikler seg. For meg så er det viktig med slike varme bed slik at jeg kan få en forsmak på våren i hagen før den egentlig er helt i gang. Her er også de første tulipanspirene:


En julerose som ble stående i en potte over vinteren har faktisk klart seg veldig bra - og her kommer det nye spirer:


Jeg gleder meg til sesongen kommer godt i gang og jeg kan ta i bruk drivhuset mitt igjen. Foreløpig er det stort sett bare rot her:


Det er så flott med våren som kommer og med hagen som gradvis våkner til liv igjen. Krysser fingerene for at det ikke kommer noe mer snø nå - og at gradestokken holder seg for det meste på plussiden fremover.

lørdag 18. februar 2017

En ny baby i huset - eller kanskje en ny bror?

Denne uken var jeg på posten og hentet min nye baby - en Brother Innov-is 100. Både en ny baby og en ny bror altså. Jeg har allerede en bror som jeg kjøpte på salget i romjulen - en Coverstitch. Nå som det er enda en bror i huset er det jo ikke noe særlig å dra på jobb om morgenen... særlig når den nye babybroren ligger pent i esken sin og skriker etter meg. Den må derfor få litt ekstra oppmerksomhet denne helgen. Her har jeg hentet den nye symaskinen på posten:



Min Janome Easy Jeans fikk noen merkelige lyder for et par uker siden. Dette er en maskin som jeg har hatt et års tid, og som var en demo modell som jeg kjøpte billig. Siden jeg hadde full garanti og returrett - og en utrolig grei symaskinselger - fikk jeg mulighet til å legge hele beløpet jeg hadde betalt for Janome Easy Jeans inn i en ny Brother. Og det var det jammen verdt! Jeg har såvidt prøvd den nye maskinen - og jeg merker allerede at den har sykvaliteter som jeg aldri har opplevd med min gamle Janome maskin. Brother glir nesten lydløst over stoffet (det føles ihverfall sånn), og den har mange små finesser som jeg allerede nå ser at jeg kommer til å sette stor pris på. Og med automatisk trådkutter og automatisk nål-i-treder er dette ren luksus! Den var med på sykurs på torsdag - og jeg fikk prøvd den for første gang:


Jeg gleder meg til å prøve ut den nye broren fremover - og jeg ser allerede at jeg har mange flere muligheter med symaskinen nå som jeg har gått opp en prisklasse. Og med store planer om et lite syrom i kjelleren får brødrene snart et eget rom - og jeg får min egen lille syhule. Oppdateringer om syrom vil komme etterhvert som det begynner å ta form.



lørdag 11. februar 2017

Glutenfri pizzabunn

Fredag er pizzakveld hos oss, og her i huset er det mannen som har ansvaret for å lage pizza. Siden det er 3 sultne tenåringer i hus, og jeg må ha en glutenfri variant, er produksjonen av pizza stor her på fredagskveldene. Det betyr nemlig at det er 3 pizzaer som skal lages.

Glutenfri pizzabunn er ikke så lett å få bra, men nå har vi funnet frem til en oppskrift som fungerer veldig godt. Den hever bra og smaker akkurat som en god pizzabunn skal gjøre. Saftig og litt sprø. Siden det var pizzakveld i går så deler jeg oppskriften med dere på bloggen i dag:



Glutenfri pizzabunn

2,5 dl lunket vann
25 gram gjær (1/2 pakke)
1 ss olivenolje
2 ts fiberhusk
1 ts sukker
1 ts salt
3,5 dl Schär Bread - mix - mix B

Løs gjæren opp i lunket vann (cirka 37 grader). Bruk fersk gjær - det gir best resultat. Tilsett resten av ingrediensene bortsett fra melet og la det svelle i 4 minutter. Bland inn melet. Sett deigen til heving i 45 min/1 time. Når deigen har hevet nok trykkes den ut i en langpanne som er dekket med bakepapir. La deigen heve 30 minutter til i langpannen under et kjøkkenhåndkle. Legg på det fyllet du har lyst på og stek den på 250 grader i 15-20 minutter. Bunnen blir best på nederste rille i vanlig ovn, ikke bruk varmluft.


Det som er viktig i denne oppskriften er at du bruker fersk gjær og at bunnen heves lenge nok. Jeg har god erfaring med Schär Bread mix, og jeg anbefaler derfor at du bruker denne melmiksen. Her er pizzaen klar til å settes i ovnen:


Oppskriften fungerer faktisk like godt hver gang. Det er viktig å la pizzaen stå i ovnen lenge nok slik at den får en litt sprø konsistens i kantene/bunnen. Min erfaring er at glutenfri pizzabunn trenger et par minutter lengre steketid enn vanlig pizzabunn for å få den rette konsistensen.

Her er pizzaen ferdig og fredagskvelden med pizzakos kan begynne:


Ha en fortsatt flott helg!


lørdag 4. februar 2017

Fikenboller

Det er helg, lørdag og tid for ekstra helgekos. Men med massevis av ambisjoner om å kutte i sukkerforbruket inn i det nye året har jeg laget litt sunnere lørdagsgodt til oss i kveld. Disse fikenbollene har ikke tilsatt sukker - og det er den tørkede frukten som lager søtsmaken. Dette er ikke akkurat kalorifattig snacks - men kokosolje og nøtter gjør at det er et høyt innhold av sunt fett.


For de av dere som liker smaken av fiken anbefaler jeg å prøve denne oppskriften. Og det er jo fantastisk at noe som smaker så godt faktisk inneholder sunne ingredienser. Her er oppskriften:

Fikenboller

Oppskriften holder til cirka 16 fikenboller

200 gram tørket fiken
1/2 dl mandler
1/2 dl chasewnøtter
2 ss kokosolje
2 ss kakao (bruk en god kakao for smakens skyld)

kokos eller hakkede nøtter til å rulle bollene i

Skjær av den tørre stilken på fikene. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør til en jevn masse:


Lag kuler av massen og rull dem i kokos eller hakkede nøtter. Fikenboller skal oppbevares kaldt, gjerne i en boks i kjølskapet. De smaker best om du lar dem stå i kjøleskapet minst 2 timer for du spiser dem.


Og for dere som lurer på hva kokosfett er. Denne får du kjøpt på helsekostbutikken:


Kos dere litt ekstra i kveld og ha en forsatt flott helg!